İstanbul Modern Güncel Sergiler
İstanbul Modern / 10.00-18.00
İSTANBUL MODERN
Güncel Sergiler
Chiharu Shiota: Dünyalar Arasında
Japon sanatçı Chiharu Shiota’nın İstanbul Modern için özel olarak ürettiği geniş ölçekli yerleştirme, Japonya ile Türkiye arasındaki diplomatik ilişkilerin 100. yılı kapsamında sanatseverlerle buluşuyor. Chiharu Shiota’nın (d. 1972) sanatı, hafıza, varoluş, göç, yolculuk ve insan deneyimi gibi derin temaları işliyor. “Chiharu Shiota: Dünyalar Arasında” başlıklı sergi, sanatçının performans, video, yerleştirme ve resim gibi çeşitli ifade biçimlerinde sıklıkla kullandığı bu konuları odağına alıyor. Shiota’nın sanatı, hatıraların ve mekânların insan deneyimi üzerindeki etkisini sorgularken, izleyiciyi farklı dünyalar arasında bir yolculuğa davet ediyor.
Serginin küratörlüğünü, İstanbul Modern küratöryel ekibinden Öykü Özsoy Sağnak ve Yazın Öztürk üstleniyor. "Chiharu Shiota: Dünyalar Arasında" sergisini, 6 Eylül 2024 – 9 Şubat 2025 tarihleri arasında ziyaret edebilirsiniz.
Olafur Eliasson: Senin beklenmedik karşılaşman
Olafur Eliasson’un Türkiye’deki ilk kişisel sergisi “Senin beklenmedik karşılaşman”, sanatçının ışık, renk, algı, hareket, geometri ve çevre gibi başlıklara duyduğu ilgiyi yansıtıyor. Sergi seçkisi, Eliasson’un farklı araştırma alanlarına odaklanan çok disiplinli üretimlerindeki ilişkiler ağını da gözler önüne seriyor. Sanatçının kişisel yolculuğunu takip eden sergi, müzenin deniz kenarında bulunduğu Boğaziçi’ndeki konumundan yola çıkarak, seyir ve yön bulma gibi denizcilikten ödünç alınan kavramlarla derinlik kazanıyor.
Ozan Sağdıç: Fotoğrafçının Tanıklığı
“Fotoğrafçının Tanıklığı”, Türkiye fotoğraf tarihinin en önemli isimlerinden Ozan Sağdıç’ın (d. 1934) çalışmalarından oluşan geniş bir seçkiye ev sahipliği yapıyor. Sergi, dünyada fotoğrafın en yaygın türlerinden biri olan belgesel fotoğrafa odaklanırken aynı zamanda Türkiye’nin 1950’lerden itibaren sosyal, politik, ekonomik, kültürel ve görsel tarihine de ışık tutmayı amaçlıyor. Sergide yer alan seçki, ülkeye yön veren politikacılar, sanat ve edebiyatın önde gelen isimlerinin portrelerinin yanı sıra her alanda değişimin yaşandığı bu yıllarda, çalışanları, eğlenenleri, kısacası sıradan insanlarla dolu sokak hayatını hümanist bakış açısıyla yansıtan siyah beyaz ve renkli 127 fotoğraftan oluşuyor.
Zamansız Meraklar
“Zamansız Meraklar”, güncel teknolojiler ve dijital kültürün sanatçıların düşünce ve üretim biçimlerine nasıl yön verdiğine odaklanıyor. Sergide yer alan çalışmalar, sanatçıların farklı temalara ilişkin bakış açılarındaki dönüşümleri kayıt altına almayı amaçlıyor. Doğa, tarih, mimarlık, kent, kimlik ve toplum gibi başlıklara odaklanan “Zamansız Meraklar”, tarih boyunca sanatın farklı alanlarında öne çıkan meraklara yeni açılımlar getiriyor. Böylece, sergideki çalışmalar İstanbul Modern’in sergi ve koleksiyonlarıyla da ortak bir zeminde anlam kazanıyor.
Yüzen Adalar
İstanbul Modern’in koleksiyon sergisi, “Yüzen Adalar”, 110 sanatçı ve 2 sanatçı ikilisine ait 280’den fazla yapıtı bir araya getiriyor. Sergi, koleksiyon ve süreli sergi salonlarının yanı sıra müzenin farklı alanlarına da yayılıyor. Soyut eğilimlerden figüratif yaklaşımlara, yerleştirmelerden videolara uzanan konu ve malzeme çeşitliliği ile sanat tarihsel gelişime yer veren sergi, sanatçıların birbirleriyle olan etkileşimlerini görünür kılıyor. Türkiye ve dünyadan sanatçıların ortak konular etrafında buluşmalarına işaret eden sergi, farklı coğrafyalardaki üretimlerin günümüz dünyasındaki yakınlığını ve ortak duyarlılığını gösteriyor.
Renzo Piano: Yerin Ruhu
“Renzo Piano: Yerin Ruhu”, İstanbul Modern’in yeni müze binasının tasarım ve inşaat sürecine odaklanıyor. Renzo Piano’nun kurucusu olduğu Renzo Piano Building Workshop (RPBW) tarafından tasarlanan yeni bina, İstanbul Modern’in 2004 yılında Türkiye’nin ilk modern ve çağdaş sanat müzesi olarak kapılarını açtığı konumda sanatseverlerle buluşuyor. Sergide, Piano’nun Boğaziçi ve İstanbul’a özgü ışık ve atmosferden esinlenerek tasarladığı yeni müze binası ayrıntılarıyla ele alınıyor. Renzo Piano’nun kariyeri boyunca dünyanın farklı yerlerinde gerçeklestirdiği müze ve kültür merkezi projeleri ile İstanbul Modern’in kuruluşundan günümüze geçirdiği dönüşümler de sergide inceleniyor.
Detaylı bilgi için tıklayınız.
TEMMUZ AYI ETKİNLİKLERİ
Atölyeler
Yaz Sanat Okulu
7–10 yaş
İstanbul Modern Sanat Müzesi, yaz tatilinde çocuklara sanat dolu bir program sunuyor. 7–10 yaş aralığındaki çocuklar, 9 Temmuz–23 Ağustos 2024 tarihleri arasında gerçekleşen bu program kapsamında müze eğitimcileriyle birlikte sanatı yorumluyor ve sanatsal üretimler gerçekleştirecekleri atölye çalışmalarına katılabiliyor.
Detaylı bilgi için tıklayınız.
Hafta Sonu Çocuk Atölyeleri
7–14 yaş
Çocuklar, İstanbul Modern Sanat Müzesi’ndeki sergilere, sergilerde yer alan sanat çalışmalarına ve yapıtları sergilenen sanatçıların yaşamlarına odaklanan, yaş gruplarına özel tasarlanan programlara katılarak resimden heykele, videodan performansa, tasarımdan mimarlığa uzanan farklı sanat dallarında deneyimler kazanıyor.
Detaylı bilgi için tıklayınız.
Ailece Sanat
2–10 yaş
İstanbul Modern, hafta sonları çocukların aileleriyle birlikte katılabildikleri eğitim programları gerçekleştiriyor. Sergilere paralel tasarlanan programlar, bir müze eğitimcisi yönetiminde farklı yaş gruplarından çocuklu ailelere yönelik düzenleniyor.
Detaylı bilgi için tıklayınız.
Telefon: +90 212 334 7300