Liman
Dünyanın İlk Yer Altı Kruvaziyer Terminali
Bir 'ana liman' olarak konumlanan Galataport İstanbul; dünya standartlarında bir kruvaziyer limanı ile Akdeniz çanağından Karadeniz'e kadar geniş bir coğrafyada da ülke kruvaziyer turizmine hareketlilik getiriyor.
Dünyadaki benzer projeler için bir ilham kaynağı haline gelen ve dünyada ilk kez hayata geçirilen özel bir kapak sistemi ile yerin altında kurgulanan terminali sayesinde yıllardır erişime kapalı olan Karaköy’ün eşsiz sahil şeridi, şehrin en özel yürüyüş rotalarından biri oluyor. Limanda gemi olduğu zamanlarda gümrüklü alanı ve güvenlik (ISPS) alanını ayıran özel kapak sistemi sayesinde, geçici gümrüklü saha yaratılarak sahil şeridi erişime açık kalmaya devam ediyor.
Dünyada ilk kez kurgulanan ve şimdiden büyük ses getiren özel kapak sistemi ve yerin altında inşa edilen 29 bin metrekarelik Galataport İstanbul Kruvaziyer Terminali, kruvaziyer yolcularının ve mürettebatının yeni normal kurallarına en konforlu ve güvenli şekilde uyum sağlayabilecekleri şekilde planlandı.
En yeni teknolojilerle donatılmış ve mevcut halinin 4 katı büyüklüğündeki terminalin tüm yolcu ve bagaj operasyonları yer altında bulunan kusursuz bir sistemle çalışıyor. Pasaport kontrol ve gümrük prosedürlerini; taksi, minibüs, tur otobüsü gibi araç trafiğini yer altına yönlendirerek, yer üstü seviyesindeki deniz manzarasının doyasıya seyredilmesi sağlanıyor. Ayrıca, 2400 araba kapasiteli yer altı otoparkı ile araba trafiği zemin kattan uzaklaştırıldı.
Teknik Detaylar
29 bin metrekarelik yer altı terminal alanı
176 adet 3 metrelik özel kapak sistemi
Günlük 3 gemi 15 bin yolcu kapasitesi
15 bin bavul depolama kapasitesi
5 adet rampa
1200 metrelik konveyör uzunluğu
İlhamını Sarnıçlardan Alan Çağdaş Tasarım
Galataport İstanbul Kruvaziyer Terminali’nin tasarımında, her türlü kruvaziyer yolcu gemisi ve yolcu profillerinin ihtiyaçlarını dikkate alan, özenli bir tasarım sunulması hedefleniyor. Terminal tasarımının 7 milyon yabancı turist ve 1,5 milyon kruvaziyer gemi yolcusu dahil, beklenen 25 milyon ziyaretçiye güzel ve eşsiz bir deneyim sunması amaçlanıyor. Kruvaziyerle gelen misafirlerin ülkeye ilk defa giriş yapacağı bir başlangıç noktası ve aynı zamanda ülkeden çıkış yapacakları son nokta olarak, ziyaretçiler üzerinde derin ve olumlu bir etki yaratacak şekilde hem estetik açıdan güçlü hem de amaca hizmet eden ve başarılı şekilde fonksiyonunu yerine getiren bir proje sunmak hedefleniyor.
Galataport İstanbul projesi kapsamında gerçekleştirilen yer altı yolcu terminali global standartlara uygun şekilde tamamlandı ve her türlü terminal işlemini, bagaj ve pasaport kontrol işlemlerini yer altına taşındı. İstanbul merkezli mimarlık ofisi Autoban’ın tasarımı bütün yolcu hareketlerinin ve terminal işlevlerinin alan içerisinde doğru şekilde planlanmasını sağlarken ziyaretçilere güzel ve eşsiz bir deneyim yaşama fırsatı sunuyor.
Galataport İstanbul projesinde limanın tarihi önemini ve çevresindeki Karaköy, Beyoğlu gibi semtlerin kültürel dokusunu yansıtacak çağdaş bir yaklaşım uygulandı. Proje, şehrin tarihi kısmına iki adım mesafede ve tarihi yarımadanın uzantısı olan Karaköy semtinde yer alıyor. Dolayısıyla tasarım kurgusu alanın kültürel dokusu ve özellikle Roma ve Bizans dönemlerinde su deposu olarak inşa edilmiş olan antik sarnıçlar üzerine kuruldu. Yerebatan Sarnıcı ve Binbirdirek Sarnıcı gibi İstanbul sarnıçları şehrin önemli kültürel hazineleri olarak biliniyor ve büyüleyici mimarileri ile her yıl binlerce turist çekiyor.
Bu antik sarnıçların tarihi mimarisi ve karakterine, terminal alanının iç kabuğundaki kolon kenarlarının yuvarlatılması ve üst katların yapısal şekli yoluyla atıfta bulunuldu. Alan içinde yön duygusu yaratabilmek amacıyla, Osmanlı İmparatorluğu’nun ilk ve son idari merkezi olan Topkapı Sarayı’na ve Dolmabahçe Sarayı’na bakan terminal yüzlerinde farklılaştırılmış malzemeler kullanıldı.